Skladovanie Tibi kryštálikov

Po niekoľkých úspešných fermentáciách si môžeme všimnúť, že Tibi kryštáliky pribúdajú. Niekedy môže byť na škodu, mať veľa kryštálikov v jednej nádobe. Príliš hrubá vrstva môže byť veľmi ťažká a spodné Tibi sa môžu „dusiť“.

Skladovanie Tibi v chladničke

Ak máme kryštálov veľa, môžeme z nich odobrať do sklenej/plastovej nádoby. Nemôžeme však zabudnúť na vodu a samozrejme cukor. Takto naplnenú nádobu dáme do chladničky a kryštáliky si odložíme.

Proces fermentácie sa v chlade spomalí. Kryštáliky vydržia v chladničke pomerne dlho, avšak minimálne raz za 10 dní je vhodné aspoň vymeniť vodu a pridať malú lyžičku (rozpusteného) cukru.

Na skladovanie Tibi kryštálikov v chladničke nám postačia malé plastové misky.

Vysušenie kryštálikov Tibi

Jakubir píše,  pred odchodom na dovolenku som dostal dilemu. Ako uskladniť Tibi kryštáliky z 12l produkovaného vodného kefíru. Dovolenka bola naplánovaná na dva týždne. Rozhodol som sa, že Tibi vysuším za pomoci klasických látkových plienok. Precedené kryštáliky som vysypal na plienku a kompletne zo všetkých strán zabalil. Nechal v kuchyni ( cca 20 stupňov Celzia). Po dovolenke sa moje tušenie stalo skutocnosťou. Skoro 90 percent svojho objemu kryštáliky stratili. Pre zaujímavosť sušené kryštáliky chutia ako klasické Cornflakes.

Pri obnovení produkcie som použil jednoduchý recept na prípravu vodného kefíru.

Fermentácia sušených tibi kryštálikov si vyžiadala tri dni dlhšie trvajúci proces ako pri fermentovaní vodou nasiaknutej kultúry tibi kryštalikov.

Sušenie kryštalikov je veľmi nenaročný spôsob skladovania pričom výsledná fermentácia “Nášho“ lahodného nápoja trvá päť až šesť dní. Preto pokiaľ odchádzate len na pár dni od Tibi kryštálikov, je výhodnejšie Tiby kryštáliky skladovať v chladničke v sladkej vode.

Share on
4 Replies to “Skladovanie Tibi kryštálikov”
  1. Mliecny kefir zije z laktozy, takze latkze kefir nemoze nijako zabezpecovat prisun laktozy pre nase telo. Iba ak som niecomu neporozumel a moje vedomosti su nespravne.

  2. Dobrý deň robíme si vodný kefír už asi 2 roky,a zasobila som už mnoho susedov,veľmi nám chutí a nemala s ním doteraz problém,ale v poslednej dobe sa začali kristaliky zmenšovať a samotna tekutina je po fermetacii mazlava,viete mi poradiť ako zachrániť kristaliky

    • Dobry den,
      tento jav sa stal aj nam. Dovodom bolo, ze sme nechali krystaliky prilis dlho fermentovat. Ak sa to opat zopakuje, skuste krystaliky poriadne popremyvat

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.