Príprava vody pre vodný kefír

Najzákladnejšou surovinou pri výrobe vodného kefíru je voda. Aj keď to znie možno smiešne, ale treba sa riadiť jedným základným pravidlom – voda musí byť čistá, bezchlórová a nezávadná.

Voda z kohútika

Ako všetci vieme, voda ktorá tečie z kohútika je ošetrená chlórom. Pre kryštáliky Tibi to až taký vážny problém nemusí byť, avšak z našich skúseností odporúčame vodu pred prípravou vodného kefíru odchlórovať. Existujú na to dva veľmi jednoduché spôsoby: vodu prevariť alebo ju nechať odstáť.

Vodu bude potrebné prevariť

Pokiaľ sa rozhodnete vodu prevariť, stačí ju priviesť k varu, povariť ju minútu a hneď vypnúť. V neposlednom rade netreba zabudnúť, že pred pridaním kryštálikov je potrebné aby voda bola vychladnutá, inak môžete kryštáliky zabiť. Tento spôsob prípravy vody je síce veľmi jednoduchý, no prichádza s jednou nevýhodou. Problém môže byť ten, že z vody sa kvôli vareniu vytratia aj iné zdraviu prospešné zložky, ktoré už vodný kefír nedokáže doplniť. Tieto zložky takisto môžu pomôcť pri raste a tvorbe nových kryštálikov.

Vodu necháme odstáť minimálne 6 hodín

Odstáta voda je jednoduchá alternatíva prípravy vody pre vodný kefír

Nechať odstáť vodu je pomerne jednoduchý postup pri príprave vody pre vodný kefír. Čistú nádobu len naplníte vodou z kohútiku a necháte ju odstáť. Nádoba by mala byť otvorená, aby sa chlór mohol prirodzene odpariť. Nám sa osvedčilo nechať vodu odstáť aspoň deň predtým ako do nej začneme pridávať kryštáliky a iné suroviny na prípravu vodného kefíru. Avšak tento čas by ste mali prispôsobiť podľa toho, ako veľmi je vaša voda chlórovaná.

Voda zo studne

Aj voda zo studne je vhodná pre výrobu vodného kefíru

Posledný a asi najlepší typ vody pre vodný kefír je voda priamo zo studne. Takáto voda môže obsahovať minerály a ďalšie prvky, ktoré môžu vodnému kefíru len pomôcť a obohatiť ho o látky ktoré môžu byť inak prospešné. Treba si však uvedomiť, že pokiaľ čerpáte vodu zo zdroja o ktorom nie je isté či je nezávadný, radšej vodu nechajte pred prípravou odstáť, prípadne nechajte si spraviť jej rozbor.

Share on
4 Replies to “Príprava vody pre vodný kefír”
  1. Chcem sa opytat na fermentaciu a zapchu. Dcera práve bojuje so zapchu. Píšete, ze pri dlhom fermentovani môže dôjsť k zápche. Koľko je dlhá fermentácia? Dlhšie ako 48 hodin? Resp. Kolko mám fermentovat nápoj aby sme tej zápche predchádzali. Ďakujem

    • Dobry den,
      v prvom rade ak sa jedna o zdravotny problem, riesenie kefirom Vam v ziadnom pripade nemozeme odporucit, kedze nie sme „fundovany“ zdroj.
      Z nasich skusenosti fermentujeme 2-3 dni. V pripade, ze sa objavuju zdravotne problemy, prestante kefir uzivat.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.