Čo je to fermentácia?

Z histórie fermentácie

Pojem Fermentácia (pochadzajúce z latinského slova fermentum znamenajúceho kvasenie alebo kyslé cesto) opisuje biologickú, mikrobakteriálnu alebo enzýmnu premenu organických látok na kyseliny, plyn alebo alkohol. Fermentácia je použivaná v biotechnológií. A to buď pridávaním baktérií, húb alebo iných bunkových kultúr alebo aj náhradou enzýmov.

Pôvodne bola fermentácia opisovaná ako kvasenie bez prítomnosti vzduchu. Louis Pasteur formoval tento pojem ako proces života bez prítomnosti vzduchu (Fermentaion, c‘est la vie sans l’air). V dnešnej dobe už poznáme Anaeróbne a Aeróbne  druhy fermentácie.

Fermentácia dnes

V potravinárskom zohráva fermentácia centrálnu rolu pri produkcií a konzervácií rôznych druhov potravín, napríklad pri kyslej kapuste. Ďalšími procesmi sa z fermentovaneho základu vytvárajú rôzne druhy príchutí napr. sójová omáčka alebo prírodné konzervačné látky. Konzervačné látky sa vylučujú napr. z rastlín čaju, kakaa, kávy alebo tabaku. Fermentácia zohráva dôležitú rolu v mliekarenskom procese pri produkcii syrov alebo jogurtov, Tofu alebo aj pri spracovaní salám. V neposlednom rade treba hlavne spomenúť výrobu alkoholických nápojov, ktoré by sa bez fermentácie takmer vôbec nezaobišli.

A kedže sa nachádzate na stránke, ktorá sa zaoberá kefírom, je na mieste spomenúť fermentáciu ako základný proces, ktorý je potrebný pre výrobu vodného kefíru.

Share on
Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.