Zloženie vodného kefíru

Vodný kefír je zložený z Lactobacilov, prospešneho Streptokoku, Pediokokov (nepohyblivá kokovitá baktéria vyskytujíca sa napr. v pive) Leuconostoc baktérií (baktérie potrebné k fermentácií) a kvasiniek Sacharomyces, Candida, Kloeckera.

Laktobacily neliečia, ale zdraviu výrazne napomáhajú deťom aj dospelým. Snáď každý sa vo svojom doterajšom živote stretol s antibiotikami. Rôzne druhy angín, kokov, infekcií s ktorými si domáca liečba nevedela rady “vyriešil“ nastúp antibiotík. Je jasné ,že pomôžu ale taktiež každý pozná ten pocit po užívaní antibiotík.. Sme síce zdraví, ale nie je to akosi ono.

Agresivita antibiotík totiž likviduje dôležitú flóru v tráviacom trakte, ktorá je tak dôležitá pre naše zdravie. Práve jedinečné zloženie vodného kefíru napomáha túto flóru nielen udržiavať,ale ju aj vytvárať.

Čím ďalej viac lekárov a odborníkov hovorí, že v tráviacom trakte je zakorenené zdravie. Je teda nutné, aby sme práve tam boli fit. Používajte teda LAKTOBACILY ako podporu svojho zdravia pravidelne.

Kladiete si otázku, čo sú Laktobacily alebo probiotika?

V roku 1908 nositeľ Nobelovej ceny ruský vedec Iľja Mečnikov zverejnil teóriu o tom, že konzumácia jogurtov obsahujúcich laktobacily prispieva k dlhovekosti. Toto pozorovanie viedlo ku koncepcii “probiotic”,čo v gréčtine znamená “pre život”. Termín bol prvý krát použitý v roku 1965 ako slovo opačného významu ku slovu “antibiotic”. Probiotika sú teda kultúry živých mikroorganizmov, ktoré človeka pozitívne ovplyvňujú a to zlepšením vlastností jeho vlastnej mikroflóry – predovšetkým črevnej. Najčastejšie sa jedná o laktobacily a bifidobaktérie. Laktobacily sa vyskytujú v zažívacom trakte a v pošve,v materskom mlieku a spolu s bifidobaktériami sú hlavnou príčinou kvasenia mlieka. Bifidobaktérie tvoria významnú súčasť flóry tenkého aj hrubého čreva.

Niektoré pozitívne vplyvy boli už preukázané, iné sa iba predpokladajú. Pozitívne teda rozhodne pozitívne pôsobia u niektorých druhov hnačiek ,predpokladá sa, že pomáhajú pri reumatickej artritíde, črevných zápaloch cystickej fibróze, zápaloch pošvy a alergiách.

Výhody zlepšenia mikroflóry

Laktobacily bránia rastu baktérií, ktoré spôsobujú črevné zápaly a hnačky. Preto je dobré najmä v čase dovoleniek ich pravidelné užívanie. Okysľujú totiž prostredie čriev tým, že produkujú kyselinu mliečnu, ktorá bráni tak rastu napr. salmonely.
Probiotiká taktiež pomáhajú proti hnačkám nasledujúcim po liečbe antibiotikmi.

Antibiotiká totiž pôsobia aj proti mikroorganizmom proti ktorým to nie je potrebné a ovplyvňujú tým následné osídlenie mikroorganizmov v črevách. Telu potom trvá dlhšie, než sa črevná flóra, dôležitá mimo iného práve pre obranyschopnosť organizmu,dá do poriadku. Okrem hnačiek je človek zraniteľnejší aj voči dˇalšej infekcii.

Baktérie

Species Lactobacillus

  • L. acidophilus
  • L. alactosus
  • L. brevis
  • L. bulgaricus
  • L. casei subsp. casei
  • L. casei subsp. pseudoplantarum
  • L. casei subsp. rhamnosus
  • L. casei subsp. tolerans
  • L. coryneformis subsp. torquens
  • L. fructosus
  • L. hilgardii
  • L. homohiochi
  • L. plantarum
  • L. psuedoplantarum
  • L. reuterietc
  • L. yamanashiensis

Species Streptococcus

  • S. agalactiae
  • Sr. bovis
  • S. cremeris
  • S. faecalis
  • S. lactis
  • S. mutans
  • S. pneumoniae
  • S. pyogenes
  • S. salivarius
  • S. sanguinis
  • S. suis
  • S. viridans

Species Pediococcus

  • P. damnosus

Species Leuconostoc

  • L. mesenteroides

Species Bacillus

  • B. subtilis
  • B. graveolus

Kvasinky

Species Saccharomyces

  • S. bayanus
  • S. boullardii
  • S. cerevisiae
  • S. florentinus
  • S. pretoriensis
  • S. uvarum

Species Kloeckera

  • K. apiculata

Species Hansenula

  • H. yalbensis

Species Candida

  • C. gueretana
  • C. lamica
  • C. valida
  • *neobsahuje C. albicans

Species Torulopsis

  • T. insconspicna
  • *neobsahuje T. glabrata,

Výskum a rozbor vodného kefíru uskutočnili Dolores Sanchez-Penalver, Aidoo Dominic Anfiteatro a Ronald S. Brown. Kefir.sk neuskutočnil žiadny rozbor vodného kefíru.

Share on
Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.