Jednoduchý recept na vodný kefír

Príprava vodného kefíru je pomerne jednoduchá. Základný princíp prípravy sa vám budeme snažiť opísať čo najjednoduchšie. Nezabúdajme, že tento postup nie je smerodajný a recept je možné upraviť. Každá fermentácia je unikátna a nápoj sa líši od druhu použitých ingrediencií.

Suroviny na prípravu vodného kefíru:

  • šálka Tibi kryštálikov
  • hrsť ovocia (čerstvé alebo sušené).
  • 2,5 l vody (pripravená podľa postupu)
  • 8-10 PL hnedého cukru

Pomôcky na prípravu vodného kefíru:

  • drevenú alebo plastovú lyžicu na miešanie
  • plastové sitko

Postup pre výrobu vodného kefíru:

  1. Vodu spolu s cukrom rozmiešame tak aby sa vo vode nenachádzali žiadne kryštáliky cukru.
  2. Do umytej nádoby pridáme kryštáliky Tibi vodu.
  3. Pridáme ovocie a nádobu uzavrieme.
  4. Necháme fermentovať aspoň 24-48 hodín pri izbovej teplote.
  5. Kryštáliky vodného kefíru precedíme a vzniknutý nápoj skladujeme v chladničke.

Nápoj obsahuje 0,83% – 2% alkoholu v závislosti od cukru alebo ovocia a doby fermentácie. Nezabúdajte akonáhle nápoj necháte v izbovej teplote začne ďalej fermentovať. Zvýši sa objem alkoholu a nápoj nadobudne kyslastú chuť pripomínajúcu víno (v prípade ak na fermentáciu použijete hrozno alebo sušené hrozienka). Kryštáliky vodného kefíru sa v tomto prípade ďalej rozmnožujú kedy odporúčame aby ste ich niekomu venovali.

Share on
Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.