Príprava vodného kefíru je pomerne jednoduchá. Základný princíp prípravy sa vám budeme snažiť opísať čo najjednoduchšie. Nezabúdajme, že tento postup nie je smerodajný a recept je možné upraviť. Každá fermentácia je unikátna a nápoj sa líši od druhu použitých ingrediencií.
Suroviny na prípravu vodného kefíru:
- šálka Tibi kryštálikov
- hrsť ovocia (čerstvé alebo sušené).
- 2,5 l vody (pripravená podľa postupu)
- 8-10 PL hnedého cukru
Pomôcky na prípravu vodného kefíru:
- drevenú alebo plastovú lyžicu na miešanie
- plastové sitko
Postup pre výrobu vodného kefíru:
- Vodu spolu s cukrom rozmiešame tak aby sa vo vode nenachádzali žiadne kryštáliky cukru.
- Do umytej nádoby pridáme kryštáliky Tibi vodu.
- Pridáme ovocie a nádobu uzavrieme.
- Necháme fermentovať aspoň 24-48 hodín pri izbovej teplote.
- Kryštáliky vodného kefíru precedíme a vzniknutý nápoj skladujeme v chladničke.
Nápoj obsahuje 0,83% – 2% alkoholu v závislosti od cukru alebo ovocia a doby fermentácie. Nezabúdajte akonáhle nápoj necháte v izbovej teplote začne ďalej fermentovať. Zvýši sa objem alkoholu a nápoj nadobudne kyslastú chuť pripomínajúcu víno (v prípade ak na fermentáciu použijete hrozno alebo sušené hrozienka). Kryštáliky vodného kefíru sa v tomto prípade ďalej rozmnožujú kedy odporúčame aby ste ich niekomu venovali.
by Jakubir