Fermentované uhorky z vodného kefíru

Teraz počas uhorkovej sezóny je uhoriek všade veľa. Pokiaľ zavárate nakladačky a ostane vám zopár kúskov, nemusíte z nich hneď robiť šalát. Postup je pomerne jednoduchý a podobný ako pri klasickom zaváraní. Výsledkom sú uhorky bohaté na minerály a probiotiká.

Suroviny na fermentované uhorky:

  • uhorky – nakladačky
  • celé korenie
  • bobkový list
  • cesnak
  • cibuľa
  • kôpor
  • soľ

Nálev na fermentované uhorky:

  • čistý vodný kefír bez pridaného ovocia
Fermentované uhorky
Pripravte si kyslé fermentované uhorky pomocou vodného kefíru.

Postup prípravy:

  1. Vyberte si pohár, do ktorého sa zmestia uhorky aj s ostatnými surovinami.
  2. Presné množstvo surovín závisí od veľkosti zvoleného pohára a počtu uhoriek.
  3. Pokiaľ sú uhorky veľmi veľké, tak ich nakrájajte na menšie časti.
  4. Cibuľu a cesnak ošúpte a prekrojte na mesiačiky.
  5. Uhorky naukladajte do pohára spolu so surovinami, aby ste čo najlepšie využili priestor pohára.
  6. Na vrch nasypte celé korenie.
  7. Prikryte pár vetvičkami kôpru.
  8. Pridajte minimálne jednu lyžičku soli.
  9. Pohár zalejte vodným kefírom, tak aby boli všetky uhorky ponorené v zálievke.
  10. Hrdlo pohára zakryte látkou a upevnite gumičkou, alebo naň položte viečko (neuzatvárajte na pevno!).
  11. Uložte na tmavšie miesto a nechajte pri izbovej teplote 10 dní.
  12. Počas fermentácie vodný kefír v pohári úplne zbelie a uhorky môžu dostať belší povlak. Toto nie je problem.
  13. Pred koncom aspoň raz zkontrólujte uhorky a prípadne doplňte soľ. Ocot určite netreba, kyslosť vytvára vodný kefír.
  14. Po desiatich dňoch by mali byť uhorky pripravené na konzumáciu.
  15. Po tomto čase ich presuňte na chladné miesto.
  16. Uhorky po tomto čase zkonzumujte v čo najkratšom čase, inak budú až príliš kyslé.

Ďalšie rady:

Vodný kefír si môžete pripraviť podľa nášho klasického receptu. Avšak nepridáte ovocie.

Vodný kefír fermentuje rýchlejšie pri izbovej teplote, tým aj nálev rychlejšie naberá na kyslosti. Ak sú po desiatich dňoch uhorky stále málo kyslé, nechajte ich dlhšie pri izbovej teplote.

Uhorky počas fermentácie len minimálne stratia na tvrdosti. Preto ak máte radšej mäkkšie, tak uhorky kľudne nakrájajte na kolieska.

Počas desiatich dní sledujte ako nálev fermentuje a získava kyslosť.

Share on