Probiotiká sú priateľské baktérie. Probiotiká je možné získať aj pomocou vodného kefíru. Pomáhajú k správnemu fungovanie nášho tráviaceho systému. Avšak aj probiotiká na ich dobré fungovanie potrebujú správne podmienky. Na to aby sme im poskytli lepšie prostredie na život slúžia prebiotiká.
Živná pôda pre probiotiká
Prebiotiká sú látky pochádzajúce z vlákniny, ktoré sa nedajú v čreve stráviť. Z takýchto látok sa stáva živná pôda pre baktérie, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Konzumáciou vyváženého množstva prebiotík a probiotík vieme lepšie nastaviť rovnováhu baktérií v čreve.
Prebiotické vlákniny pôsobia ako zdroje uhlíka pre primárne a sekundárne fermentačné cesty v hrubom čreve a podporujú tráviace zdravie mnohými spôsobmi.
Výhody užívania prebiotík
Pri konzumácii v primeraných množstvách je možné dosiahnuť aspoň jeden z nasledujúcich účinkov:
-
-
- Zvýšenie bifidobaktérií a laktobacilov
-
- Produkcia prospešných metabolitov
- Zvýšenie absorpcie vápnika
- Zníženie fermentácie proteínov
- Zníženie populácie patogénnych baktérií
- Zníženie rizika alergie
- Účinky na priepustnosť črevnej bariéry
- Zlepšená obrana imunitného systému
-
Zdroj pre náš organizmus
Na trhu je možné dostať veľké množstvo výživových doplnkov, ktoré obsahujú prebiotiká. Avšak nie je potrebné ich kupovať. Stačí ak svoj jedálniček obohatíme o niektoré z nasledujúcich zdrojov:
- ovos, jačmeň, huby, riasy
- artičoky, cibuľa, čakanka, pšenica, raž
- hrach, fazuľa, kešu
- kukuričný škrob
- paradajky, papriky
- melón, tekvica
- Tags:
- prebiotika
- probiotika