História vzniku Ginger Beer plant
Počiatky Ginger Beer plant („rastlina“) resp. jeho prvá fermentácia sa datujú do začiatku 18. storočia. Britské ostrvovy využili jeho potenciál a preto ho začali exportovať do Ameriky, kde sa stal tento nápoj veľmi obľubeným. Pôvodný názov nesie v sebe pojem rastlina avšak o rastlinu v žiadnom prípade nejde ale ide o druh kvasiniek Saccharomyces florentinus a Lactobacillushilgardii, ktoré spolú fermetujú a dávajú výslednú podobu zázvorovému pivu. V devätnástom storočí došlo k významnej zmene receptúry Ginger Beer plant, kde sa pomer alkoholu znížil z pôvodných 11% na 2%.
V časoch americkej prohibície (1919-1933) nabral pojem Ginger Beer plant na význame. Pred začiatkom prohibície sa v amerike vyskytovalo cirka 300 amerických, 1000 kanadských a 3000 britských Ginger Beer plant pivovarov. Ginger Beer plant sa stal súčasťou mnohých domácností, ktoré ho fermentovali až do začiatku druhej svetovej vojny kedy úbytok mužov spôsobil zavrhnutie Ginger Beer plantu do zabudnutia.
Dnešní výrobcovia a predaj
Za sučastných a zároveň najvýznamnejších producentov Ginger Beer plant sú považovnané značky ako
- Bundaberg Ginger Beer
- Fentimans
- Fever Tree Gosling´s
- Thomas Henry
Medzi zástupcov nealkoholických značiek patrí Crabbie´s, Hollows&Fentimans a Stoney´s.
Najnovším produktom z kategórie Ginger Beer plant je nemecká značka Krombacher, ktorá na trh uviedla svoj produkt s názvom Schweppes Ginger B.
Domáca výroba Ginger Beer plant
Ak sa rozhodnete urobiť si vlastný GBP kultúru tu je stručný návod.
Nakrájajte čerstvý zázvor na kocky a napltne ním troj litrovú nádobu do jej tretiny a zalejte ju čistou vodou. Ak voda pochádza z vodovodu a je chlorovaná odporúčam aby ste si ju nechali odstáť po dobu minimálne dvanástich hodín, alebo môžete postupovať podobne podľa pokynov na prípravu vody pre vodný kefír. K vytvorenému základu na GBP pridajte dve čajové lyžičky cukru. Prikryte nádobu útierkou aby ste zabránili vniknutiu hmyzu do vášho budúceho nápoja. Nádobu necháme fermentovať pri izbovej teplote. Každý deň pridávajte do nápoja dve čajové lyžičky kryštáloveho cukru a dve čajové lyžičky čerstvého zázvoru. Celý proces fermentácie Ginger Beer plant trvá od jeho začiatku až po výsledný nápoj sedem dní. Po týždni by mal nápoj peniť a mal by mať sladkastú a zároveň príjemnú vôňu. Tekutinu precedíme, nádoby vydezinfikujeme a vzniknutú kultúru umyjeme najlepšie čerstvou vodou. Proces jednoducho spolu so vzniknutou kultúrou opakujeme.
Prajem Vám veľa úspechov pri fermentácií a nech Vám nápoj Ginger Beer plant chutí.