Kefír má veľké množstvo pozitivnych ucinkov na ľudský organizmus. Predtým ako prejdete na časť, kde sú vypísané účinky kefíru, nikdy netreba zabúdať, že kefír môže mať na každého rôzne účinky a preto si vždy odsledujte aké účinky má práve na vás a pokiaľ pociťujete akékoľvek nepríjemnosti spojené s vodným kefírom, radšej si dajte na chvíľu pauzu a vráťte sa k nemu, keď to vy uznáte za vhodné.
Takisto treba spomenúť, že účinky kefíru sa hlavne začnú prejavovať po dlhodobom píti.
Účinky kefíru zaznamenané podľa skuseností mnoho generácií:
- Usporiada imunitný systém a zvyšuje odolnosť tela voči chorobám.
- Reguluje krvný tlak, krvný cukor a pomáha pri cukrovke.
- Lieči pľúca, zápaly priedušiek, tuberkulózu, astmu, alergie a migrénu.
- Má priaznivý vplyv na srdce a krv, môže liečiť problémy krvného obehu.
- Hojí rôzne ekzémy a všetky ochorenia pleti, vedie k vyliečeniu trudovitosti.
- Čistí ľadviny, močový trakt a chráni prostatu.
- Má priamy vplyv na hladinu cholesterolu, osteroporézu a reumatizmus.
- Podporuje produkciu enzýmov a lieči slinivku brušnú.
- Zlepšuje činnosť pečene a žlčníku, upravuje produkciu žlče, má pozitívny vplyv na zápal pečene.
- Prispôsobuje latkovú výmenu, trávenie, a lieči ochorenie hrubého čreva.
- Lieči zápaly hrubého čreva, hnačky, katary, výtoky, syndróm netesného vrátnika, canditidu a iné choroby.
- Obnovuje rovnováhu črevnej flóry a žalúdočných kyselín, lieči vredy vo dvanástorníku.
- Produkuje vlastné antibiotika, ničí nepriateľské baktérie, lieči vnútorné a vonkajšie zápaly.
- Lieči alergiu na laktózu a zaisťuje úplné trávenie mliečnych produktov.
- Vyrába vlastné protirakovinové zložky, predchádza metastázam a vedie k ich vyliečeniu.
- Spomaľuje proces starnutia, vyhladzuje a vylepšuje pleť, vlasy a uvoľňuje svalové napätie.
- Znižuje nekľud a depresie, zvyšuje energiu a pocit spokojnosti.
- Vyrába všetky potrebné vitamíny a prospešné baktérie, potrebné pre každodenný zdravý život.
Výsledky takmer storočného vedeckého a lekárskeho výskumu sú dostupné v záznamoch príslušného výskumného ústavu vtedajšieho ZSSR. Vzhľadom k tomu, že chronické choroby celosvetovo ženú výdaje na lekársku starostlivosť do výšok, získava pravý kefír na obľube nielen pre vlastnosti podporujúce zdravie. Ponúka možnosť znížiť náklady na zdravotníctvo. S rastúcim odporom voči antibiotikám prebieha intenzívny výskum pravého kefíru v Európe a Japonsku. Doterajšie výsledky len potvrdzujú skúsenosti generácii. Pravý kaukazský kefír je Európanom a zbytku sveta známy už takmer sto rokov. Pravý kaukazský kefír sa dá úspešne kvasiť len doma, v malom množstve (1 – 3 l) a len z pravej kultúry.
Rozdiel v kultúrach kefíru
V podstate existujú len dva druhy pravých „vodných kefírov“ (materské kultúry) – kaukazský a tibetský. Kaukazská rastie do väčších „chuchvalcov“, tibetská má menší priemer kryštálikov, ale v zásade sú rovnaké, i keď tu patrne môžu byť drobné rozdiely v zložení biomasy. Podstatné je, že oboje robia to, čo je potrebné. Vzhľadom k tomu, že kefírová kultúra je živá vec, je vhodné ju získať z čo najbližšej vzdialenosti, nie z druhej polky sveta. Samotná fermentácia nie je ťažká – kryštáliky avšak nikdy nesmú prísť do styku s chlórovanou vodou alebo inou chémiou, s žiadnym kovom pretože inak hynú.