Podobne ako sme pripravili jednoduchý recept pre prípravu vodného kefíru, prinášame aj jednoduchý recept pre kombuchu. Postup je v tomto prípade veľmi podobný, avšak pripravujeme sladký čaj a nie len sladkú vodu. Výber čaju je samozrejme na vás, od čierneho, cez zelený až po ovocný. Používame však podľa možnosti čo kvalitnejšie čaje.
Potrebné nástroje pre kombuchu:
- 3L čaju
- 8PL cukor
- kombucha
Postup prípravy zmesi pre kombuchu:
- Dáme variť aspoň 3L vody.
- Po prevarení vody pridáme čaj. Pomer čaju je závislý, od použitého druhu čaju.
- Pridáme cukor. Používame 8PL cukru na 3L vody a necháme ho rozpustiť.
- Sladký čaj necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pridáme kombuchu.
- Nádobu prikryjeme, aby sa k čaju nedostali mušky.
- Necháme spolu pracovať aspoň 7 dní.
- Zmes ochutnáme a ak sa nám zdá byť veľmi sladká necháme ďalej fermentovať.
- Ak je už sladkosť podľa našej akosti, zmes zlejeme do fliaš.
- Môžeme pridať niečo na dochutenie (ovocie, bylinky, šťavy, sirupy…).
- Uzatvorené necháme ďalej fermentovať aspoň dva dni pri izbovej teplote.
- Pred podávaním necháme vychladiť v chladničke.
Ďaľšie rady pre prípravu kombuchy:
- Počas fermentácie by nádoba mala byť prikrytá, tak aby bol zabezpečený prísun vzduchu.
- Kombucha žije z cukru, preto je potrebné ho pridať dostatok.
- Nikdy nepoužívame kovové predmety pri kontakte s kombuchou a snažíme sa o čo najväčšiu čistotu.
- Sekundárna fermentácia kombuchy spôsobuje vznik CO2 (bubliniek).