Recept pre prípravu kombuche

Podobne ako sme pripravili jednoduchý recept pre prípravu vodného kefíru, prinášame aj jednoduchý recept pre kombuchu. Postup je v tomto prípade veľmi podobný, avšak pripravujeme sladký čaj a nie len sladkú vodu. Výber čaju je samozrejme na vás, od čierneho, cez zelený až po ovocný. Používame však podľa možnosti čo kvalitnejšie čaje.

Potrebné nástroje pre kombuchu:

  • 3L čaju
  • 8PL cukor
  • kombucha

Postup prípravy zmesi pre kombuchu:

  1. Dáme variť aspoň 3L vody.
  2. Po prevarení vody pridáme čaj. Pomer čaju je závislý, od použitého druhu čaju.
  3. Pridáme cukor. Používame 8PL cukru na 3L vody a necháme ho rozpustiť.
  4. Sladký čaj necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. Pridáme kombuchu.
  6. Nádobu prikryjeme, aby sa k čaju nedostali mušky.
  7. Necháme spolu pracovať aspoň 7 dní.
  8. Zmes ochutnáme a ak sa nám zdá byť veľmi sladká necháme ďalej fermentovať.
  9. Ak je už sladkosť podľa našej akosti, zmes zlejeme do fliaš.
  10. Môžeme pridať niečo na dochutenie (ovocie, bylinky, šťavy, sirupy…).
  11. Uzatvorené necháme ďalej fermentovať aspoň dva dni pri izbovej teplote.
  12. Pred podávaním necháme vychladiť v chladničke.

Ďaľšie rady pre prípravu kombuchy:

  • Počas fermentácie by nádoba mala byť prikrytá, tak aby bol zabezpečený prísun vzduchu.
  • Kombucha žije z cukru, preto je potrebné ho pridať dostatok.
  • Nikdy nepoužívame kovové predmety pri kontakte s kombuchou a snažíme sa o čo najväčšiu čistotu.
  • Sekundárna fermentácia kombuchy spôsobuje vznik CO2 (bubliniek).
Share on