Kombucha je starobylý , pálčivo sladký nápoj ktorý ma množstvo zdravotných benefitov a v mnohých kultúrach bol pestovaný z pokolenia na pokolenie.
Čo je to kombucha?
Nápoj je výsledkom fermentačného procesu a kombinácie kombucha huby nazývanej Scoby, čaju, cukru a vody. Autentické kombucha huby sú samorozmnožovacie a dlhodobo udržatelné kultúry, ktoré dokážu vyprodukovať lahodný nápoj priamo vo vašej domácnosti.
Momentálne nápoj kombucha vstáva z popola a do kontaktu s kombucha nápojmi sa môžte dostať už aj dokonca v regáloch obchodných reťazcov. Samozrejme komerčná kombucha nikdy nebude mať takú chuť ako domáci kombucha nápoj. Komerčné kombucha nápoje resp. ich producenti musia dlhšie kvasinky fermentovať preto sú tieto nápoje v hlbokej väčšine prípadov príliš perlivé. Komerčná kombucha má väčší obsah kyselín a kultúry produkujúce tento nápoj nepracujú slobodne, ale pod drobnohľadom producentov, aby splnili požiadavky pre predaj. Producenti pri výrobe kombucha nápoja dosť často menia hubu v procese fermentácie za novú čo nie je príliš prospešné
Produkcia kombuche nie je vôbec zložitá. Huba vyzerájúca ako palcinka jednoducho premieňa čaj (najlepšie čierny alebo zelený) po dobu jedného až dvoch týždňoch v zdraviu prospešné organické kyseliny, aktívne enzýmy, amino kyseliny a vitamín B.