Čo je mliečny kefír a ako pracuje?

Počiatky mliečného kefíru sú tu už odpradávna. Najprv si však dovolím predstaviť Vám kefír.sk. Tento blog o kefíroch nám slúži k tomu aby sme sa s našimi čitateľmi podelili o praktické a teoretické skúsenosti a poznatky ktoré sme na ceste bádania zažili.  Vďaka tomuto lahodnému nápoju sme šťastní a zároveň tento nápoj v nás budí rastúcu túžbu spoznávať túto tradičnú kultúru čo najdetailnejšie.

Základné informácie o mliečnom kefíre

Nezabudnite, Váš vlastný kefír bude zároveň aj najlepšou školou a my budeme len radi ak Vám v tomto štúdiu  čo najrelevantnejšie pomôžeme. Ak však rozhodnutia učiníte sami dokážete si vytvoriť vlastný jedinečný kefír.

Spoznajte preto s nami mliečny kefír a jeho jedinečné vlastnosti.  Produkcia mliečného kefíru nie je žiadna veda. Narozdiel od vodnej kultúry mliečny kefír spracováva bielkoviny a tuky. Jedná sa o lahodný, ľahko oxidovaný a fermentovaný druh jogurtu. Viac o jeho historií sa dozvieš tu.

Autentický mliečny kefír si môžte vytvoriť len s pravou kultúrou kryštálov v žiadnom prípade nie z práškov. Produkty nachádzajúce sa na pultoch obchodných reťazcov sú len napodobeninou mliečneho kefíru.

Kryštáliky mliečneho kefíru su zaliaté mliekom (najlepšie čerstvým a domácim) a fermentujú po dobu 24 hodín pri izbovej teplote. Mliečny kefír nabíja náš organizmus laktózou a má nesmierne blahodárne účinky na naše zdravie.

Laktóza má nesmierný význam pre náš organizmus. Laktóza je mliečny cukor, ktorý je prítomný v každom živočíšnom mlieku (nie je prítomný v sójovom mlieku). Je najdôležitejším zdrojom sacharidov, ma význam pri tvorbe tukov prospešných pre mozog a zlepšuje vstrebávanie minerálov a podporuje osídlenie čreva baktériami tzv. bifidobaktérie. Pre tŕavenie tohto cukru je enzým – laktáza.

Jogurt ktorý si z tohto kefíru vytvoríte obsahuje veľké spektrum probiotík.

Share on
Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.